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No. 2016-1. A lawyer may not report a client’s failure to pay for professional services 
rendered to a credit reporting agency absent the client’s informed consent, which would be 
difficult, if not impossible, to obtain. 

 
Facts 
The inquirer states that his law firm has a number of clients who have outstanding bills for services 
rendered. The firm has attempted to collect these past-due amounts through letters, telephone 
calls, and offers of payment plans, with limited success. 

 
Issue 
You have inquired as to whether the firm may ethically report the delinquent clients to credit 
reporting agencies when other attempts to collect from the clients have failed. 

 
Analysis and Conclusions 
The Committee concludes that a lawyer may not disclose information about present or former 
clients to a credit reporting agency without the fully informed consent of the client. 

A lawyer’s ethical obligation with respect to maintaining the confidentiality of client 
information is governed by Colo. RPC 1.6. Rule 1.6(a) states that a lawyer “shall not reveal 
information relating to the representation of a client unless the client gives informed consent, the 
disclosure is impliedly authorized in order to carry out the representation, or the disclosure is 
permitted by [the exceptions set forth in Rule 1.6(b)].” Comment [3] further states that this 
confidentiality obligation “applies not only to matters communicated in confidence by the client 
but also to all information relating to the representation, whatever its source.” 

The Committee concludes that information regarding the client’s payment or nonpayment of 
invoices is information “relating to the representation” of the client and therefore constitutes 
confidential information for purposes of Rule 1.6. The question then becomes whether the rule 
permits a lawyer to disclose that information. Disclosure of a client’s delinquency to a credit 
reporting agency is not “impliedly authorized in order to carry out the representation.” 
Accordingly, Rule 1.6(a) only permits disclosure if either the client gives informed consent or the 
disclosure is permitted by one of the Rule 1.6(b) exceptions. 
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The only Rule 1.6(b) exception that might arguably apply to this situation is 1.6(b)(6), which 
states in pertinent part that a lawyer may reveal information relating to the representation of a 
client to the extent the lawyer reasonably believes the disclosure is necessary “to establish a claim 
or defense on behalf of the lawyer in a controversy between the lawyer and the client[.]” Comment 
[11] further notes that “[a] lawyer entitled to a fee is permitted by paragraph (b)(6) to prove the 
services rendered in an action to collect it   ” Comment [14] cautions, however, that “[i]n any 
case, a disclosure adverse to the client’s interest should be no greater than the lawyer reasonably 
believes necessary to accomplish the purpose.” 

The Committee concludes that the Rule 1.6(b)(6) exception does not permit you to report 
delinquent clients to credit reporting agencies. Our conclusion is guided by the distinction between 
undertaking direct efforts to collect from a delinquent client (for example, by bringing suit or 
using a collection agency), and reporting a delinquent client to a credit reporting agency. 
Reporting a delinquent client to a credit reporting agency does not require the lawyer to “establish 
a claim or defense on behalf of the lawyer in a controversy between the lawyer and the client,” 
and does not in and of itself constitute collection of a debt. Although the reporting may create 
pressure on the client to pay the unpaid fees due to the threat of a negative impact on the client’s 
credit rating, this pressure comes from the coercive effect of a bad credit report and may be entirely 
unrelated to the merits of the claim for fees. Moreover, in contrast to a court proceeding, which 
provides procedural safeguards for the client, reporting a client to a credit reporting agency 
automatically becomes a stain on the client’s credit record that may exist for many years, and long 
after the lawyer’s ability to collect the fee has been barred by the applicable statute of limitations. 
Reporting a client thus has a punitive effect on the client and is beyond the permissible bounds of 
Rule 1.6. 

Although Rule 1.6(a) in theory permits a lawyer to obtain the client’s informed consent to 
report the client to a credit reporting agency, in practice there will be few circumstances in which 
a lawyer can validly obtain informed consent. ‘“Informed consent’ denotes the agreement by a 
person to a proposed course of conduct after the lawyer has communicated adequate information 
and explanation about the material risks of and reasonably available alternatives to the proposed 
course of conduct.” Rule 1.0(e). “Ordinarily, this will require communication that includes a 
disclosure of the facts and circumstances giving rise to the situation, any explanation reasonably 
necessary to inform the client or other person of the material advantages and disadvantages of the 
proposed course of conduct and a discussion of the client’s or other person’s options and 
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alternatives.” Rule 1.0, comment [6]. The committee believes that informed consent under these 
particular circumstances would include an explanation that the lawyer is ethically precluded from 
reporting the client to a credit reporting agency unless the client consents. 

Many other state bar associations have considered the issues raised in your inquiry, and with 
near uniformity, they have similarly concluded that lawyers may not report information about 
present or former clients to a credit bureau without the informed consent of the client. E.g., Alaska 
Bar Ethics Op. 2000-3; State Bar of Ga. Formal Advisory Op. No. 07-1; S.C. Bar Advisory Op. 
94-11; Mass. Bar Ethics Op. 00-3; Mont. Ethics Op. 001027; N.Y. State Bar Ass’n Op. 684; State 
Bar of Mich. Op. RI-335. But see Fla. Bar Op. 90-2 (permitting reporting of a delinquent former 
client, but only if the debt is not in dispute, and confidential information unrelated to the collection 
of the debt is not disclosed). We agree with the majority view. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


